wersja dla słabowidzących

Informacja dla samorządów, organizacji pozarządowych , stowarzyszeń i osób fizycznych ! 18.06.2008r. - 01.01.1970 r.

Produkty tradycyjne, lokalne i

regionalne - regulacje prawne,

możliwości dofinansowania i promocji!

Z inicjatywy Biura Rolnictwa i Rozwoju Wsi Urzędu Marszałkowskiego w Szczecinie przy współudziale Zachodniopomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach, w dniach 10-11 czerwca 2008 r. w Koszalinie i Barzkowicach odbyły się seminaria na temat: „Produktów tradycyjnych, lokalnych i regionalnych – uregulowań prawnych, możliwości dofinansowania i promocji”.

Seminaria skierowane były do pracowników samorządów lokalnych gminnych i powiatowych, pracowników terenowych Ośrodków Doradztwa Rolniczego oraz przedstawicieli Lokalnych Grup Działania zainteresowanych produktami rolnymi i spożywczymi. Celem seminarium było dotarcie poprzez powyższe osoby do jak największej liczby ewentualnych wnioskodawców, które najlepiej znają swój teren i zaktywizowanie lokalnych środowisk.

Na seminarium omówiono:
- aspekty prawne i formalne dotyczące przyjmowania wniosków o wpis produktów na Listę Produktów Tradycyjnych. Możliwości promocji produktów – ref. Pani Wanda Steinmetz i Pani Agnieszka Kołodziej, inspektorzy Biura Rolnictwa i Rozwoju Wsi Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego;
- europejski systemem jakości żywności: Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne, Gwarantowana Tradycyjna Specjalność – ref. Pani Małgorzata Śliwińska, specjalista z Biura Oznaczeń Geograficznych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi;
- Europejską Sieć Dziedzictwa Kulinarnego - zreferowała Pani Emilia Sękowska z Urzędu Marszałkowskiego Województwa Warmińsko Mazurskiego a informację o przystąpieniu do sieci regionu zachodniopomorskiego przekazała Pani Magda Bulikowska – Kierownik Biura Turystyki i Sportu Koordynator Regionalny Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego w Województwie Zachodniopomorskim;
- swoimi doświadczeniami, uwagami oraz niezbędną wiedzą na temat rejestracji produktu na Liście Produktów Tradycyjnych oraz Chronionej Nazwy Pochodzenia podzielił się Pan Grzegorz Fujarski producent Miodu drahimskiego;
- zagadnienia związane z uwarunkowaniami historycznymi i tradycją kulinarną na terenie Pomorza Zachodniego przedstawiła Pani Iwona Karwowska etnograf z Muzeum Narodowego w Szczecinie;
- możliwości pomocy finansowej na działalność promocją związaną z produktami żywnościowymi tradycyjnymi w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-20013:
- działanie Odnowa i rozwój wsi - Oś 3 Jakość życia na obszarach wiejskich i różnicowanie gospodarki wiejskiej,
- działanie Wdrażanie lokalnych strategii rozwoju ze szczególnym uwzględnieniem „małych projektów” - Oś 4 Leader -
ref. Łukasz Myśliwiec, p.o. Z-cy Dyrektora Wydziału i Tomasz Biały – Główny Specjalista – Koordynator z Wydziału Programu Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego w Szczecinie;
- wsparcie w ramach PROW 2007-2013 dla podmiotów wytwarzających produkty uczestniczące w systemach jakości żywności
ref. Marek Lewicki-Leniow – Główny Specjalista i Agata Sidorowicz – Starszy inspektor z Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa Zachodniopomorski Oddział Regionalny w Szczecinie.

Miejmy nadzieję, że wiedza przekazana podczas seminariów zaowocuje odnalezieniem ciekawych lokalnych kulinariów oraz umożliwi wnioskodawcom ubieganie się o pomoc finansową w zakresie różnych działań promocyjnych związanych z produktami żywnościowymi.

Na podstawie opracowania Wandy Steinmetz.