wersja dla słabowidzących
MENU - kliknij żeby rozwinąć

VII konkurs Polskie Potrawy Wielkanocne. - 01.01.1970 r.

GDK zaprasza.

Goleniowski Dom Kultury serdecznie zaprasza do  udziału w VII konkursie  „Polskie Potrawy Wielkanocne ”. Konkurs  odbędzie się w sobotę - 04 kwietnia 2009 o godz. 14.00 w Goleniowskim Domu  przy ul. Słowackiego 1 w Goleniowie.

Wielkanoc – Święta zwycięstwa nad śmiercią, zwycięstwa nad złem. Najstarsze i najważniejsze Święto chrześcijańskie upamiętniające zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa.
 Z obchodami Świąt Wielkanocnych związanych jest wiele zwyczajów ludowych, m.in.: śniadanie wielkanocne, pisanki, święcone, śmigus-dyngus, palma wielkanocna, pogrzeb żuru i śledzia.
W czasie Wielkiego Postu spożywano jedynie kaszę, ziemniaki, żur i śledzie. Nie należy się wobec tego dziwić, że zaraz po zakończeniu postu, w zwyczaju było wieszanie, bądź przybijanie śledzia do drzewa za to, że przez sześć niedziel panował nad mięsem.

Zapraszamy do udziału: szkoły gastronomiczne, szkoły podstawowe, gimnazja ,  koła gospodyń wiejskich, restauracje, kawiarnie i inne instytucje oraz pojedyncze osoby, chcące zaprezentować swoje umiejętności kulinarne w potrawach  związanych ze Świętami Wielkiej Nocy
INFORMACJE ORGANIZACYJNE
Uczestnicy będą podzieleni na dwie kategorie:
☺ szkoły, koła gospodyń wiejskich, uczestnicy indywidualni:
☺ restauracje, kawiarnie i zakłady gastronomiczne.
Wszystkie potrawy oceniane będą w czterech kategoriach:
Zupy wielkanocne
Potrawy z jaj
Ciasta i wypieki
Mięsa

UWAGA - Każdy uczestnik może zgłosić do konkursu tylko jedną potrawę w danej kategorii(  w załączeniu karta zgłoszenia).
Goleniowski Dom Kultury zabezpieczy każdemu uczestnikowi następujące warunki  do przygotowania potraw :
  -  2 stoły o wymiarach 80 x 80 cm
  -  miejsce do podgrzania potraw
  -  kuchnię elektryczną czteropalnikową z piekarnikiem
  -  kuchenkę mikrofalową.
Uwaga: Nie zabezpieczamy obrusów
Godz. 15:30 – ogłoszenie wyników i wręczenie nagród w konkursie potraw oraz w konkursie plastycznym na Stroik i Kartkę Wielkanocną.

 SPOSÓB OCENY I SPOSÓB GŁOSOWANIA JURY
Z 12 osobowego składu Jury powołane zostaną  cztery komisje oceniające poszczególne kategorie. W każdej z czterech kategorii trzyosobowe Jury może przyznać maksymalnie 15 punktów dla jednej potrawy.  Każdy członek Jury otrzymuje kartę oceny potrawy, gdzie wpisuje nazwę potrawy, wykonawcę potrawy oraz w każdej z trzech rubryk oceny (estetyka prezentacji, estetyka potrawy, walory smakowe) przyznaje od 1 do 5 punktów. W każdej kategorii przyznaje się pierwsze, drugie i trzecie miejsce. Zwycięża potrawa, która otrzyma maksymalną liczbę punktów. Z czterech pierwszych nagród przyznanych w poszczególnych kategoriach Przewodniczący Jury wybierze jedną potrawę, która otrzyma nagrodę główną GRAND PRIX .
Zgłoszeń do konkursu oczekujemy od Państwa w nieprzekraczalnym terminie do 2 kwietnia 2009r. tel./fax.  0 91/418 26 88, lub  w Goleniowskim Domu Kultury, ul. Słowackiego 1.  
Dla zwycięzców przewidziano nagrody !!!
Mamy nadzieję, że organizowany przez nas konkurs dostarczy Państwu miłych wrażeń dla podniebienia a  także  przyczyni się do poznania nowych potraw, które  będziemy mogli zaprezentować na naszych stołach podczas Świąt Wielkanocnych.
 



 

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcejAkceptuję